Crazy Cat Lady

Är en tjej som har katter som mitt stora intresse. Katter av alla raser, vildkatter, tamkatter, alla katter faller mig i smaken. Jag jobbar på kattfotens katthem i Halmstad, där jag får ägna min tid åt att hjälpa katter, kela och ta hand om dem, precis som de gör med mig. För ja, så är det.. det ger dubbelt tillbaka än vad jag ger i kärlek och energi.

Vad är TNR?

Kategori: Allmänt

Den enda långsiktiga och humana metod för att komma tillrätta med de tusentals förvildade katter i Sverige är att använda sig av Trap Neuter Return-metoden (TNR). Metoden innebär att katterna fångas in, tama katter och kattungar omplaceras, förvildade individer (som mår dåligt av att leva nära inpå människor) återplaceras i sitt gamla revir efter kastrering och får skydd, mat och daglig tillsyn av volontärer så länge de lever. På det viset stabiliserar man i första hand beståndet för att sedan låta det minska genom naturlig avgång. Kastrerade förvildade katter har en mycket bättre hälsa och livskvalitet än okastrerade katter, och man slipper även oönskade kattungar.

Metoden används över hela världen och har visat sig vara framgångsrik. Dess positiva effekter har dokumenterats genom många vetenskapliga studier. (Ladda ner litteraturstudien om TNR här och källgranskningen av utredarens referenser här.)

En kattkoloni uppstår i regel på ställen där det finns tillgång till mat och skydd. Typexemplet är att någon börjar mata en eller flera hemlösa katter. De okastrerade katterna och matkällan drar till sig flera katter, de förökar sig och till slut är det en stor grupp katter som håller till på platsen. Den som började mata har förlorat kontrollen över situationen och ber om hjälp. Den konventionella metoden där herrelösa och förvildade katter avlivas har visat sig ha en mycket kortsiktig effekt på en sådan situation. Tomrummet efter de avlivade katterna fylls snart av andra fertila katter och inom kort är kolonin återigen lika stor. Katten är ett mycket livskraftigt djur med stor förmåga att fortplanta sig. En honkatt kan få ca 120 ungar under sin livstid. Därför är den enda hållbara lösningen kastrering.

Det bästa är alltid förebyggande metoder där kattägare kastrerar och ID-märker sina katter. Tyvärr är det för sent för de förvildade katter som redan finns därute. Det är då TNR kommer in i bilden som en bra lösning.

Norge, England, Österrike, Nederländerna, Belgien, Tyskland, Spanien Canada samt många stater i USA (bl.a. Alaska) är exempel på länder som har goda erfarenheter av TNR. I vårt grannland Norge har TNR prövats i Drammen, Stavanger och Trondheim. På samtliga platser med ett mycket gott resultat. Läs mer om det i litteraturstudie

 

Källa från: http://tnr-metoden.se

Kommentarer

  • Lena Rydström säger:

    I Göteborg jobbar Göteborgs Katthjälp med TNR- kolonier. Läs gärna om det på deras hemsida:
    http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1763&Itemid=112

    2012-11-25 | 00:43:34

Kommentera inlägget här: